Monday, September 7, 2009

Puasalah Nescaya Kamu Jadi Sihat


Sabda Rasulullah saw:
صوموا تصحوا
"Berpuasalah kamu, nescaya kamu akan jadi sihat."

Lihat sahaja kepada saranan Rasulullah saw di atas betapa baginda amat prihatin terhadap kesihatan umatnya. Dengan berpuasa kita akan sihat.

Menjadi hikmat yang besar mengapa Allah swt mewajibkan setiap muslim berpuasa sebulan Ramadhan. Allah swt yang menciptakan insan, Dia maha mengetahui apa yang baik dan apa yang memudharatkan insan. Dalam setahun insan perlu berpuasa selama sebulan (sama ada 29 @ 30 hari). Alat pencernaan insan perlu direhatkan dalam tempoh yang tertentu untuk mengembalikan kecergasannya; seumpama motosikal yang kita tunggang juga perlu di'service' dalam masa yang ditentukan. Hayat motosikal tidak akan lama kalau ditunggang tanpa service. Hal yang sama berlaku kepada makhluk bernama insan ini.

Imam Syahid Hasan al-Banna (ISHAB) pernah menyebutkan: الصحة تاج المرء
"Kesihatan itu adalah mahkota seseorang." Akan hilang keselesaan dan keceriaan bila seseorang terkena penyakit dan insan itu akan belanjakan harta yang ada di dalam simpanannya untuk mengembalikan kesihatannya secepat yang boleh. Namun kebiasaannya bila terkena satu-satu penyakit sukar untuk kembali pulih seperti sediakala. Lihat saudara-saudara kita yang terkena angin ahmar... sukar dipulihkan melainkan mereka yang dirahmati Allah swt.
Oleh itu menjaga lebih baik dari berubat. Maka puasa adalah salah satu method yang Allah swt fardhukan kepada insan muslim untuk menjaga dan memberi kesihatan sepanjang hayatnya insyallah....

Wallaahu A'lam....

No comments: