Saturday, September 5, 2009

JOM BERSAMA MEMBANTU SAUDARA KITA

Klik, muat turun brosur1 & brosur2

Rujukan Kami : Q-10-3-10-27-04(30) 2009

Tarikh : 06 Ogos 2009 / 13 Syaaban 1430H

Kepada :

Yang Berbahgia/Dato’ /Datin/Tuan/ Puan,

PER: TAJAAN BERBUKA PUASA & SEDEKAH KEPADA YANG LEBIH MEMERLUKAN

Semoga tuan/puan berada dalam lindungan Allah SWT dan diberi kesihatan dan kesejahteraan.

Ramadhan menjenguk lagi. Dan kedatangannya memang dinanti. Inilah masa yang paling sesuai untuk merebut ganjaran pahala yang berlipat kali ganda tanpa diganggu-gugat oleh syaitan dan iblis, hanya nafsu yang perlu dikawal.

}Firman Allah SWT yang bermaksud: {Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelas an mengenai petunjuk itu dan pembeza (di antara yang hak dan yang batil)}. [Al-Baqarah: 185]

Ibadat memberi makan bagi orang yang berbuka, akan menjadi asas kepada banyak ibadat-ibadat lain, rahmat dan kasih sayang terhadap sahabat yang diberi makan, akan melahirkan majlis para solihin, yang mengharapkan pahala di atas ketaatan, yang dikuatkan dengan makanan yang disedekahkan tadi.

}Firman Allah SWT: Maksudnya: {Dan mereka memberikan makanan yang disukainya kepada orang miskin, anak yatim dan orang yang ditawan. (Mereka berkata:) Sesungguhnya kami memberi makanan kepadamu hanyalah untuk mengharapkan keredhaan Allah, kami tidak menghendaki balasan dari kamu dan tidak pula (ucapan) terima kasih. Sesungguhnya kami takut akan (azab) Tuhan kami pada suatu hari yang (di hari itu) orang-orang bermuka masam penuh kesulitan. Maka Tuhan memelihara mereka dari kesusahan hari itu, dan memberikan kepada mereka kejernihan (wajah) dan kegembiraan hati. Dan dia memberi balasan kepada mereka kerana kesabaran mereka (dengan) syurga dan (pakaian) sutera.} [Al-Insan: 8-12].

Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) akan menganjurkan projek rayuan Ramadhan dan sedekah kali ke 11 untuk membantu umat Islam yang ditindas, ditimpa bencana alam, dilupakan dan mereka yang berjihad di jalan Allah SWT. Antaranya di Sudan, Palestin, Mindanao, Selatan Thailand, Afghanistan, Sri Lanka, Indonesia, Kemboja, Hidayah Centre dan lain-lain. Kami amat mengharapkan penyertaan umat Islam di Malaysia dalam menjayakan projek ini. Hasil sumbangan tuan/puan akan diagihkan bagi membantu mereka yang memerlukan.

Sabda Rasulullah SAW sewaktu menaiki mimbar di Madinah: Maksudnya: "Sangat malang, orang yang berkesempatan melalui Ramadhan tetapi tidak diampunkan dosanya". [HR: Ibnu Khuzaimah, al-Baihaqi]


Oleh itu, janganlah kita melepaskan peluang yang hanya datang sekali dalam setahun. Marilah kita bertekad dan berazam untuk memperuntukkan waktu dan masa kita dengan amal ibadat bagi merebut peluang ganjaran pahala yang dijanjikan Allah dan Rasul-Nya.

Bersama-sama ini disertakan brosur untuk edaran di tempat tuan/puan. Sebarkanlah kepada rakan, sahabat dan kenalan di pejabat atau kepada individu yang dikenali. Untuk makluman, brosur ini boleh juga didapati dari laman web: http://rayuan- ramadhan. jim.org.my/

Segala amal yang baik harus didokongi kerana ianya adalah amalan yang soleh dan diberkati Allah. Semoga segala sumbangan kita pada bulan Ramadhan yang mulia ini diterima sebagai amal soleh demi mendapat keredhaan dan keampunan Ilahi serta pembuka jalan bagi kita ke pintu syurga. Dan semoga Allah memberkati usaha kita semua.

Kasihilah untuk saudara kita apa yang kita kasihi untuk diri kita sendiri…

Sekian, wassalam.

Yang menjalankan amanah,

(HJ. IBRAHIM BIN MOHAMAD)

Pengarah Program

Rayuan Ramadhan / Sedekah JIM 1430H

+60341053159 @ +6041089669

TARIKH TAMAT: 19 RAMADHAN 1430H / 09 SEPTEMBER 2009
(Penyertaan yang diterima selepas tarikh tutup dimasukkan sebagai sedekah)
Terima kasih diucapkan kepada semua penderma budiman yang telah menghulurkan sumbangan kepada mereka yang lebih memerlukan. Mudah-mudahan sumbangan kecil kita ini dapat mengurangkan keperitan, kesusahan dan kesengsaraan umat Islam yang lebih memerlukan ini. Dan semoga Allah meredhai serta memberkati amal soleh anda ini.
JOM INFAQ...

Sumbangan boleh dibuat melalui PO/MO/Cek/Tunai yang dideposit ke akaun:

1. Bank Muamalat Malaysia Berhad 1403-0000391- 713
2. Bank Islam Malaysia Berhad 1211-3010005-797
Semua pembayaran atas nama "Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia".
Pembayaran juga boleh dibuat secara online di JIM e-bazaar
Sila hantarkan atau fakskan bank in slip sumbangan saudara/i kepada:
SEKRETARIAT RAYUAN RAMADHAN 1430H
PERTUBUHAN JAMAAH ISLAH MALAYSIA
LOT 300.2, LORONG SELANGOR,
PUSAT BANDAR MELAWATI
53100 KUALA LUMPUR
No Faks: +60341071754 @ +60341086319

"BERSAMA HAYATI MAKNA RAMADHAN YG SEBENAR"

Sekian, wassalam.

Sekretariat Rayuan Ramadhan 1430H
Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM)
Lot 300.2, Lorong Selangor,
Pusat Bandar Melawati,
53100 Kuala Lumpur.
Phone: +60341053159 @ +60341089669

No comments: