Friday, January 24, 2014

Peranan Qiadah Dalam Organisasi Dakwah (siri 2)

Merujuk Sirah Nabi SAW sebelum para sahabat berhijrah ke Madinah dan setelah berlangsungnya Bai'ah Aqabah, Rasulullah SAW memilih 12 pemimpin atau naqib yang akan bertanggungjawab kepada kaumnya merealisasikan Islam dan janji bai'ah. Terpilihlah para naqib itu; 3 orang daripada suku Aus dan 9 orang daripada suku Khazraj. Rasulullah SAW melantik mereka sebagai pemimpin dan bersabda: "Kamu adalah para pemimpin kaum kalian dengan segala risikonya seperti hawariyyun (pengikut setia) Isa bin Maryam dan saya adalah pemimpin kaumku (umat Islam)."

Al-Quran banyak menyebutkan muwasofat pemimpin. Ketika memilih Thalut menjadi pemimpin, Allah SWT menganugerahkan sifat 'ilmu yang luas dan fizikal yang kuat'. Allah berfirman dalam Surah al-Baqarah ayat 247:
وَقَالَ لَهُمْ نَبِيُّهُمْ إِنَّ اللَّهَ قَدْ بَعَثَ لَكُمْ طَالُوتَ مَلِكًا ۚ قَالُوا أَنَّىٰ يَكُونُ لَهُ الْمُلْكُ عَلَيْنَا وَنَحْنُ أَحَقُّ بِالْمُلْكِ مِنْهُ وَلَمْ يُؤْتَ سَعَةً مِنَ الْمَالِ ۚ قَالَ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَاهُ عَلَيْكُمْ وَزَادَهُ بَسْطَةً فِي الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ ۖ وَاللَّهُ يُؤْتِي مُلْكَهُ مَنْ يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

Nabi mereka mengatakan kepada mereka: "Sesungguhnya Allah telah mengangkat Thalut menjadi rajamu". Mereka menjawab: "Bagaimana Thalut memerintah kami, padahal kami lebih berhak mengendalikan pemerintahan daripadanya, sedang diapun tidak diberi kekayaan yang cukup banyak?" Nabi (mereka) berkata: "Sesungguhnya Allah telah memilih rajamu dan menganugerahinya ilmu yang luas dan tubuh yang perkasa". Allah memberikan pemerintahan kepada siapa yang dikehendaki-Nya. Dan Allah Maha Luas pemberian-Nya lagi Maha Mengetahui.

Ketika Nabi Yusof a.s. menerima amanah kepemimpinan sebagai menteri perbendaharaan negara, Allah mengurniakan sifat 'penjaga yang profesional'. 

قَالَ اجْعَلْنِي عَلَىٰ خَزَائِنِ الْأَرْضِ ۖ إِنِّي حَفِيظٌ عَلِيمٌ
Yusuf berkata: "Jadikanlah daku pengurus perbendaharaan hasil bumi (Mesir) sesungguhnya aku sedia menjaganya dengan sebaik-baiknya, lagi mengetahui cara mentadbirkannya".

Allah SWT juga menganugerahkan kepemimpinan kepada Musa a.s. memiliki sifat 'kuat dan amanah'. (Surah al-Qasas ayat 26)

Adapun sifat yang menonjol yang Allah SWT kurniakan kepada Nabi Muhammad SAW adalah 'rahmah' iaitu kasih sayang. Bahkan Nabi SAW diutuskan untuk menyebarkan kasih sayang kepada semua manusia dan jin termasuk yang tidak menganut Islam; rahmatan li al-alamin, rahmah ke seluruh alam.No comments: