Monday, October 21, 2013

Mutiara Kata Syahid Syed Qutb Rahimahullah

من روائع الشهيد سيد قطب
Terjemahan: UsTACZ

Berkata pengarang Kitab Zilal Rahimahullah: "Allah Subhanahu Wata'ala yang menjaga dakwah ini. Maka di kala Dia (Allah) menghendaki bagi dakwah ini menjadi gerakan yang benar, Dia mendedahkan untuk para pendokongnya melalui mehnah (ujian) yang panjang, Dia melambatkan untuk mereka meraih kemenangan, Dia menyedikitkan bilangan mereka, Dia menjadikan manusia lambat menerima dakwah ini sehingga Dia benar-benar mengetahui bahawa mereka terbukti telah mampu bersabar, thabat (tetap pendirian), benar-benar bersedia dan layak ditabalkan sebagai 'Qaedah Sulbah' yang merdeka, punya kesedaran dan amanah."

Kemudian dipindahkan langkah-langkah mereka selepas itu dengan kuasa-Nya Subhanahu Wata'ala - dan Allah sentiasa berkuasa atas setiap sesuatu, akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahuinya. Ujian adalah satu kemestian untuk memperteguhkan pemilik aqidah. Kesengsaraan akan membongkar kekuatan tersembunyi dan menzahirkan keupayaan yang tersimpan. Ia mampu membuka jendela hati yang terkadang tidak diketahui oleh para mukmin mengenai dirinya melainkan setelah melalui kesengsaraan. Segala nilai, pertimbangan dan konsep belum mampu dapat dipastikan kesahihan dan istiqamahnya melainkan di dalam situasi mehnah yang akan menghilangkan kekaburan dari mata serta karat-karat dari hati...

Yang paling penting dari semua yang disebut di atas, atau kaedah bagi semua yang telah dinyatakan....ialah الإلتجاء إلى الله وحده -kembali bergantung kepada Allah yang Maha Esa semata-mata- ketika semua sandaran bergoncang, ketika semua bayangan fantasi dalam pelbagai demensi terbayang..lantas hati bersunyi-sunyian dengan Allah semata-mata, tiada sandaran yang lain melainkan sandarannya sahaja... Di kala itu sahaja, tersingkaplah kekaburan, terbukalah penglihatan, dan akan terpampang dan terbentang luas ufuk sejauh pandangan mata, tiada kekuatan melainkan kekuatan-Nya, tiada keupayaan melainkan keupayaan-Nya, tiada tempat perlindungan melainkan perlindungan-Nya jua.

Dan nas al-Quran membawa jiwa ini ke titik di ufuk tertinggi di sana; 
قل لن يصيبنا إلا ما كتب الله لنا
Maksudnya: "Katakanlah (wahai Muhammad), tidak akan mengenai musibah itu kepada kami melainkan apa yang telah Allah tetapkan bagi kami..."

No comments: