Saturday, December 6, 2008

Tazkirah Kematian

Awal hari ini -8 zulhijjah 1429- ayahanda kepada seorang teman meninggal dunia, hari ini juga pada tengaharinya ada jemputan walimatul urus. Berhadapan dengan situasi begini teringat ana pada suatu kisah bagaimana Lukman Hakim pernah berpesan kepada anaknya: "wahai anakku! apabila dua majlis walimatul urus dan majlis kematian bertembung, maka utamakan majlis kematian kerana ia mengingatkan kamu kepada akhirat sedangkan majlis walimatul urus mengingatkan kamu akan dunia".

Benar sekali... antara sebab mengapa manusia menyeleweng dari agama Allah kerana mereka lupa hari kematiannya. Ingatkan mati menghancurkan kelazatan dunia. Tiada apa yang akan kita bawa ke sana melainkan amalan soleh yang akan menemani kita dan membela kita. Ia akan berhujah di hadapan Allah Azzawajalla. Perbaikilah amalan soleh di dunia ini kerana ia amat bermanfaat di kala kita keseorangan di akhirat nanti.

Kita tidak tahu berapa umur yang telah ditetapkan oleh Allah untuk kita. Namun yang pasti umur itu ditolak daripada angka yang tidak diketahui!! Ibarat 'count down' yang menjadi kebiasaan setengah kita mengira datangnya tahun baru, begitulah kita sepatutnya mengira umur yang sentiasa berkurangan dari detik ke detik. Setiap detik berlalu, kita sebenarnya makin mendekati kepada kematian. Persoalannya apa yang kita sediakan untuk hari kematian kita??

Tepuk dada saudara dan tanyalah Iman ??

No comments: