Tuesday, June 5, 2012

Fatwa Penting - ada yg tersirat !!

عنوان الفتوى:
  هل علي إثم إذا خالفت رأي الجماعة؟
Adakah dikira  berdosa bila saya menyalahi pandangan Jamaah?
  صاحب الفتوى:
  أحمد محمود  من :  مصر
Penanya: Ahmad Mahmod drp Mesir
  الفتوى:
مع شدة الهجوم على الإخوان في مصر في الفترة الحالية أريد توضيحاً حتى يطمئن قلبي: هل أرتكب أثماً إذا صوت مثلا لمرشح الإخوان رغم علمي أن هناك من هو أكفأ منه, وهذا ليس رأي شخصي فقط بل آراء قوى مخلصة أخرى غير جماعتي ****سؤالي لا أقصد به انتخابات الرئاسة وإن كانت من أهداف السؤال بل كل انتخابات أيا كانت حجمها *
إذا تعارض اختيار الأكفأ والأصلح في الانتخابات مثلا مع البيعة لجماعة الإخوان ماذا أفعل؟؟؟؟
  الــــــــــــــــــرد:
Dalam situasi IM diserang dgn begitu dahsyat di Mesir sekarang, saya minta penjelasan utk  menenangkan hati saya: Adakah saya dikira berdosa bila saya memilih calon IM sekalipun saya tahu bahawa di sana ada calon yang lebih layak daripadanya. Ini bukan pendapat peribadi saya sahaja, bahkan ia merupakan pendapat sekelompok mereka yang ikhlas (bukan drp IM). Soalan saya bukan khusus kepada isu pemilihan presiden sahaja, bahkan termasuk juga pemilihan2 yang lain juga.
Bila bertembung antara dua isu pilihan yg paling layak dgn baiah kpd jamaah IM, apa yg patut saya buat?

د:أحمد زايد الأستاذ بجامعة الأزهر الشريف
Fatwa oleh: Dr Ahmad Zayid (Prof Univ Al-Azhar)
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله وبعد:       
قضت حكم الله تعالى وسنته أن يد الله تعالى وبركته وتأييده وتوفيقه في الجماعة , قال تعالى: " وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا..." وقال :" وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا..."  فالله تعالى مع الجماعة يسدد أراءها ويقوي عزمها وقد تعلمنا من ديننا أن رأي الفرد مهما كانت عبقريته لا يكون أكثر سدادا من رأي الجماعة, فأدواته في المعرفة واتخاذ القرار أقل بكثير من أدوات الجماعة, وقد افترض الأخ السائل غير هذا المنطق ,وهذا لا شك مخالف لمقتضى العقل والواقع والشرع.
Hukum Allah Ta’ala dan undang-undangNya menyatakan bahawa ‘tangan’ Allah Ta’ala, keberkatan, bantuan dan taufiqNya bersama-sama dengan jamaah. Allah Ta’ala berfirman: “Dan berpeganglah kamu semua dengan tali Allah dan janganlah berpecahbelah”. “Dan jangan kalian berbantah-bantah, nanti kalian akan menemui kekalahan..”. Maka nyatalah bahawa Allah swt bersama-sama jamaah, Allah akan memperbetulkan pandangan jamaah dan akan menperkuatkan keazamannya. Kita telah belajar daripada agama ini bahawa pandangan seorang sekalipun dia seorang yang pintar tidak akan sama seperti pandangan jamaah dari segi kewibawaannya; kerana kemampuan jamaah dalam membuat keputusan jauh lebih hebat daripada yang dimiliki oleh seorang peribadi. Penanya telah mengandaikan suatu yang tidak logic dan ia bertentangan dengan kewarasan akal, reality dan syara’.
 فأدعو الأخ الكريم ألا يفترض في نفسه الصواب والكمال وفي الجماعة الخطأ والنقص, فالزم الجماعة فإنها لن تختار إلا الأكفأ والأصلح , وافتراض العكس خطأ ينفيه الواقع والشرع وبحكم بيعتك ينبغي ألا تخالف الجماعة ما لم تأمر بمعصية, ولأن نجتمع على المرجوح خير وأفضل من أن نتفرق على الراجح, والخلاف شر كله.
Maka saya mengajak al-akh yang bertanya supaya jangan mengandaikan dirinya betul dan sempurna dan jamaah salah dan lemah. Beriltizamlah dengan jamaah kerana jamaah tidak akan memilih selain calon yang terbaik dan berkemampuan. Mengandaikan sesuatu selain itu adalah satu kesilapan dan bertentangan dengan reality, syara’ dan hukum baiah kamu yang meminta kamu tidak menyanggahi pilihan jamaah selagimana ia tidak menyuruh dalam perkara maksiat. Lagipun “bersepakat dalam suatu isu yang hukumnya lemah itu lebih baik daripada berpecah dalam isu yang hukumnya kuat”… kerana berpecah  itu semuanya buruk.
والله أعلم.

No comments: