Thursday, February 20, 2014

Mutiara Termahal Yang Dimiliki Oleh IM

الحمد لله رب العالمين ، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين ، محمد بن عبد الله ، سيد الداعين إلى الله على بصيرة  ، والمجاهدين فيه بإحسان ، وعلى آله وأصحابه ومن والاه .. وبعد
ننإنها كلمات بليغة موجزة ، عميقة فى معانيها وإشاراتها ، إنها تبرز دور هؤلاء المخبتين العاملين لدينه ودعوته ، باخلاص وتجرد ، من غير نظر إلى مغنم أو لقب ، أو منصب أو جاه أو تقدم أو تأخر ، هم جنود هذه الدعوة الذين لا يتصدرون المجالس ويحملون أفخم الألقاب ، لكنهم يتقدمون صفوف العاملين المخلصين . بمثل هؤلاء تحفظ الجماعات ، وتتنزل الرحمات ، وبهم تنتصر الدعوات .
Sesungguhnya itulah kalimah-kalimah yang amat tepat sekalipun ringkas, amat mendalam pada makna dan isyaratnya. Sesungguhnya ia menzahirkan peranan mereka itu, yang kuat ibadatnya dan sentiasa bekerja untuk agama dan dakwahnya dengan ikhlas dan tajarrud tanpa melihat kepada ghanimah (habuan dunia) atau gelaran atau pangkat atau kedudukan, di depan atau di belakang. Mereka adalah tentera bagi dakwah ini. Mereka tidak menyerlah di majlis-majlis dan mereka tidak membawa gelaran kebesaran, tetapi mereka sentiasa berada di sof-sof amilin mukhlisin. Dengan mereka yang seumpama inilah sebenarnya jamaah akan terpelihara, rahmat akan turun dan dengan merekalah insha-Allah dakwah akan diberi pertolongan.
يقول الإمام الشهيد حسن البنا – رحمه الله :
(إن أعز ما يملك الإخوان ، هو ذلك الجندي المجهول ، الذى يبذل أقصى ما فى جهده ، وينفق أكثر ما فى جيبه ، ويضحي بأغلى وقته . فإذا حضر لم يُعرف ، وإذا غاب لم يُفتقد ، يتعمد البعد عن الشهرة والأضواء ، قليل الكلام كثير العمل ، يؤمن أن له رباً يذكره فى ملأ  هو أفضل من الأرض ومن عليها ، رب يحب من العمل ما كان خالصاً) .
Berkata Imam Syahid Hasan Al-Banna - rahimahullah:
"Sesungguhnya mutiara termahal dimiliki oleh Ikhwan ialah jundi majhul itu (tentera yang tidak dikenali), yang berusaha sehabis kudratnya, yang menginfaqkan melebihi dari apa yang ada di dalam poketnya, yang berkorban dengan waktu paling berharga yang dimilikinya. Kehadirannya tidak diketahui. Ketiadaannya tidak disedari. Dia sengaja menjauhkan diri dari menjadi popular, sedikit cakapnya, banyak amalnya, dia beriman bahawa baginya ada tuhan yang akan mengingatinya bersama golongan yang lebih afdhal dari bumi dan segala isinya, tuhan yang suka terhadap amalan selama mana ia dilakukan dengan keikhlasan".
أعز ما يملك الإخوان المسلمين

No comments: