Thursday, May 9, 2013

Hari Ini Jumaat Pertama Selepas PRU13

Bersyukur alhamdulillah kerana Allah SWT masih memberi kehidupan buat kita hingga ke saat ini. Hari ini hari Jumaat yang pertama selepas berlalunya pertarungan sengit PRU13. Syukur kerana tiada insiden-insiden besar yang berlaku hingga menjejaskan perjalanan pengundian yang paling sengit pernah disaksikan dalam sejarah sejak negara ini mencapai kemerdekaannya pada Ogos 1957.

Marilah kita berdoa kepada Allah semoga negara tercinta ini terus aman dan rakyatnya mendapat kebebasan dan keadilan sewajarnya. Keamanan dan ketenteraman tidak hanya pada zahir yang dilihat, ia lebih dalam daripada itu. Apa ya? Ia berkait dengan ketenteraman dalaman manusia itu. Dalam istilah tasawwuf disebut sebagai hawa nafsu. Hawa nafsu ialah angin atau gelora. Dia ada pada setiap orang.

Ayuhlah kita semua membersihkan jiwa masing-masing kerana ketenteraman dan ketenangan jiwa lebih utama dijaga. Pada hari Jumaat seumpama ini adalah masa yang baik untuk kita membersihkan hati kita semua. Pada hari ini pelbagai ibadat dan jalan untuk bertaqarrub kepada Allah terbuka buat kita para mukmin mengerjakannya....semoga doa kita dimustajabkan-Nya....


Wallahu A'lam....

Akhukum,
UsTACZ

No comments: