Thursday, February 21, 2013

Tarbiyah Siyasiyah - Kata-kata penting Imam Al-Banna:

وللإمام الشهيد في ذلك كلمات تكاد تكون محفوظة لدى جمهور الإخوان من ذلك قوله في إحدى رسائله: "إذا قيل إلام تدعون؟ 
فقولوا: نحن ندعو إلى الإسلام الذي جاء به محمد صلى الله عليه وسلم، والحكومة جزءٌ منه، والحرية فريضة من فرائضه، فإن قيل لكم هذه سياسة فقولوا هذا هو الإسلام، نحن لا نعرف هذه الأقسام" (2).

وقال رحمه الله يرد على مَن يقول إن الإخوان المسلمين قوم سياسيون ودعوتهم دعوة سياسية:
"يا قومنا.. إننا نناديكم والقرآن في يميننا والسنة في شمالنا، وعمل السلف الصالحين من أبناء هذه الأمة قدوتنا، وندعوكم إلى الإسلام وتعاليم الإسلام وأحكام الإسلام، فإن كان هذا من السياسة عندكم فهذه سياستنا، وإن كان مَن يدعوكم إلى هذه المبادئ سياسيًّا فنحن أعرق الناس- والحمد لله- في السياسة، وإن شئتم أن تسموا ذلك سياسة فقولوا ما شئتم فلن تضرنا الأسماء متى 
وضحت المسميات وانكشفت الغايات" (3)

   Bagi Imam Syahid berkenaan tajuk ini beberapa kalimat hampir telah dihafaz oleh majoriti Ikhwan, antaranya di dalam salah satu risalahnya berbunyi:

"Bila dikatakan, ke arah mana kamu menyeru? Maka katakan: Kami menyeru kepada Islam yang telah dibawa oleh Muhammad SAW, pemerintahan adalah satu bahagian darinya, kebebasan adalah satu kefardhuan dari kefardhuan yang banyak. Bila dikatakan kepada kalian, ini adalah politik. Katakan kepada mereka, inilah dia Islam, kami tidak mengenal pembahagian seumpama ini".

Imam Al-Banna Rahimahullah memberi response sebagai jawapan kepada mereka yang mengatakan Ikhwan Muslimin berpolitik dan dakwah mereka dakwah berbau politik dengan katanya: 
"Wahai kaumku sekalian, Sesungguhnya kami menyeru kalian, sedang Quran di tangan kanan kami, sunnah berada di tangan kiri kami, amalan para salafussoleh menjadi qudwah kami. Kami menyeru kalian kepada Islam dan ta'alim serta hukum hakamnya. Jika seruan ini termasuk dari urusan politik pada pandangan kalian, maka inilah dia politik di sisi kami. Jika sekiranya orang yang menyeru kalian agar kembali kepada prinsip-prinsip ini dikatakan berpolitik, maka kami 'orang lama' -alhamdulillah- dalam politik. Jika kalian mahu untuk menamakan itu sebagai politik, maka katakan semahu kalian kerana nama-nama itu tidak akan memudharatkan kami bilamana jelas apa yang dinamakan (المسميات) dan matlamatnya tersingkap".

No comments: