Tuesday, May 7, 2013

Ikhwah akhawat yang dikasihi sekalian… Bersabar dan Bergembiralah,Sesungguhnya Allah SWT Sentiasa Bersama Kita…Nukilan: Sheikh Mohamed Hamed Elawa
Terjemahan: UsTACZ
الحمد لله رب العالمين ، القائل فى كتابه الكريم (إِنَّهُ مَن يَتَّقِوَيِصْبِرْ فَإِنَّ اللّهَ لاَ يُضِيعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِين) يوسف 90 ، والصلاةوالسلام على نبيه الأمين القائل ، فى حديث صهيب (عَجَبًا لِأَمْرِ الْمُؤْمِنِإِنَّ أَمْرَهُ كُلَّهُ خَيْرٌ ، وَلَيْسَ ذَاكَ لِأَحَدٍ إِلَّا لِلْمُؤْمِنِ ،إِنْ أَصَابَتْهُ سَرَّاءُ شَكَرَ فَكَانَ خَيْرًا لَهُ ، وَإِنْ أَصَابَتْهُضَرَّاءُ صَبَرَ فَكَانَ خَيْرًا لَه) رواه مسلم  .

Bersyukur kepada Allah Tuhan Semesta Alam yang telahberfirman:

"Sesungguhnya barangsiapa yang bertaqwa dan bersabar, maka sesungguhnya Allah tidak akan mensia-siakan pahala orang-orang yang berbuatkebaikan".

Selawat dan salam ke atas Nabi-Nya SAW yang jujur lagi amanah. Baginda telah bersabda di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Suhaib yang bermaksud:

"Ajaib sungguhurusan orang yang beriman. Sesungguhnya semua urusannya membawa kebaikanbaginya. Dan yang demikian itu tidak dikurniakan kecuali bagi orang mukminsahaja di mana jika dia mendapat kesenangan dia bersyukur, maka itu baikbaginya. Jika dia diuji dengan kesusahan, dia bersabar, maka itu juga baikbaginya".

Risalah ini aku titipkan daripada jantung hatiku kepadakalian semua, lantaran situasi yang telah kita lalui bersama itu. Saya secaraperibadi merasai kepahitan dan keperitannya, selepas melihat sendiri pengorbanan yang dilakukan olehikhwah dan akhawat ke arah pengislahan menyeluruh tanah air tercinta ini. Kita telah berusaha mendokongkebenaran bersama-sama semua warganegara yang prihatin.

Sekalung ucapan tahniah kita hadiahkankepada semua setelah keputusan pilihan raya diumumkan bahawa Allah SWT telahmengetahui apa yang tersirat di hati kita semua, Dia maha mengetahui tentangkeikhlasan hati ini. Allah SWT melihat gerak kerja kita, lalu Dia mendapatipadanya usaha dan pengorbanan yang baik lagi mulia. Semoga AllahSWT mengurniakan ganjaran yang setimpal dan kita meyakini bahawa Allah SWTtidak sekali-kali akan mensia-siakan amalan kita di dunia dan di akhirat. AllahSWT berfirman:
إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ إِنَّا لَا نُضِيعُ أَجْرَ مَنْ أَحْسَنَ عَمَلًا) الكهف 30 .
“Sungguh, mereka yang beriman dan mengerjakan kebaikan, Kamibenar-benar tidak akan mensia-siakan pahala orang yang mengerjakan perbuatanbaik itu”.

Di bawah ini saya titipkan beberapa nasihat dan berita yangmenggembirakan:
1. Bergembiralah….bahawa Allah sentiasa bersama kita,kerana apa yang telah kita usaha dan korbankan adalah semata-mata untukmendapat keredhaan-Nya jua. Dari sini marilah kita yakini bahawa Allah akansentiasa bersama membantu dan menolong kita. Itulah perasaan yang dialami olehNabi SAW, dikongsi dan diluahkan kepada sahabatnya di Gua Hira’ bila Nabi SAWmendapati Abu Bakar RA bersedih dan diselubungi ketakutan. 

Nabi SAW berkata kepada Abu Bakar RA; Allah berfirman:


إِلَّا تَنصُرُوهُ فَقَدْ نَصَرَهُ اللَّهُ إِذْ أَخْرَجَهُ الَّذِينَكَفَرُوا ثَانِيَ اثْنَيْنِ إِذْ هُمَا فِي الْغَارِ إِذْ يَقُولُ لِصَاحِبِهِ لاتَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا فَأَنزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَيْهِوَأَيَّدَهُ بِجُنُودٍ لَمْ تَرَوْهَا وَجَعَلَ كَلِمَةَ الَّذِينَ كَفَرُواالسُّفْلَى وَكَلِمَةُ اللَّهِ هِيَ الْعُلْيَا وَاللَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ (التوبة40)
"Kalau kamu tidak menolongnya (Nabi Muhammad) makasesungguhnya Allah telahpun menolongnya, iaitu ketika kaum kafir (di Mekah)mengeluarkannya (dari negerinya Mekah) sedang ia salah seorang dari dua(sahabat) semasa mereka berlindung di dalam gua, ketika ia berkata kepadasahabatnya: "Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersamakita". Maka Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada (NabiMuhammad) dan menguatkannya dengan bantuan tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya.Dan Allah menjadikan seruan (syirik) orang-orang kafir terkebawah (kalah dengansehina-hinanya), dan Kalimah Allah (Islam) ialah yang tertinggi(selama-lamanya), kerana Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

2. Bergembiralah….Sesungguhnya telah tetaplah ganjaran pahala tersebut insha Allah kerana Allahtidak menilai kita di atas hasil gerak kerja kita, akan tetapi Dia akanmenghisab kita atas apa yang kita lakukan dengan penuh ikhlas dan sabar.Firman-Nya:
إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُمْ بِغَيْرِ حِسَابٍ ( الزمر10)
“Hanya orang-orang yang bersabarlah yang disempurnakan pahalanyatanpa batas”. 
Firman-Nya lagi:
وَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَيُوَفِّيهِمْ أُجُورَهُمْ ، وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ (آل عمران 57 )
“Dan adapun orang yang beriman dan melakukan kebajikan, makaDia  akan memberikan pahala kepada mereka dengan sempurna. Dan Allah tidakmenyukai orang zalim”.

Kita amat yakin bahawa semua ikhwah dan akhawat kita bekerjadengan ikhlas untuk mendapatkan keredhaan Allah dan membantu memenangkankebenaran. Imam Al-Banna telah berwasiat kepada kita, katanya:
لا يغرنك أن يحسبك الناس عاملا ، ولكن همك أن يعلم الله منك صدق ذلك ،فإن الناس لن يغنوا عنك من الله شيئاً
“Jangan kalian tertipu oleh sangkaan manusia bahawa kalianadalah orang yang bekerja, tetapi matlamat kalian ialah agar Allah SWTmengetahui bahawa kalian bersikap benar dalam melaksanakan kerja tersebut.Sesungguhnya manusia tidak dapat memberi apa-apa kepada kalian selain AllahSWT”.

3.  Bergembiralah… maka Allah sekali-kali tidakakan mensia-siakan hak mereka yang ikhlas bekerja kerana neraca timbanganlangit adalah lebih adil dari neraca timbangan dunia. Jika hak tersebut luput di dunia,maka ia pasti tidak akan luput di sana (padang mahsyar) di hadapan Tuhan RabbulJalil. Firman-Nya:
وَنَضَعُ الْمَوَازِينَ الْقِسْطَ لِيَوْمِ الْقِيَامَةِ فَلاتُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئًا وَإِنْ كَانَ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ أَتَيْنَابِهَا وَكَفَى بِنَا حَاسِبِينَ (الأنبياء 47)
Maksudnya: ”Dan Kami akan memasang timbangan yang tepat padahari kiamat, maka tidak seorang pun dirugikan walau sedikit; sekalipun hanyasebesar biji sawi, pasti Kami akan mendatangkannya (pahala). Dan cukuplah Kamiyang membuat perhitungan.”
  
4.  Bergembiralah dan jangan kalian berputus-asa…kerana Allah-lah yang menguruskan hamba-hambaNya dan Dia Maha Mengetahui lagiMaha Mengasihani. Allah SWT berfirman:
وَلَا تَيْأَسُوا مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِنَّهُ لَا يَيْأَسُ مِنْرَوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْكَافِرُونَ (يوسف 87)
“Dan janganlah kalian berputus asa dari rahmat Allah.Sesungguhnya tidak akan berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yangkafir”.

Firman-Nya lagi:
قَالُواْ بَشَّرْنَاكَ بِالْحَقِّ فَلاَ تَكُن مِّنَ الْقَانِطِينَ ،قَالَ وَمَن يَقْنَطُ مِن رَّحْمَةِ رَبِّهِ إِلاَّ الضَّآلُّونَ (الحجر 55 – 56)
“Mereka (malaikat) menjawab; Kami khabarkan berita gembirabuat kamu dengan benar. Maka janganlah kamu termasuk di kalangan orang yangberputus asa. Dia (Ibrahim) berkata; tidak ada yang berputus asa dari rahmat Tuhan-Nya, kecuali orang-orang yang sesat”.

Imam Al-Banna berkata:
لا تيأسوا فليس اليأس من أخلاق المسلمين وحقائق اليوم أحلام الأمسوأحلام اليوم حقائق الغد ولازال في الوقت متسع ولازالت عناصر السلامة قوية عظيمةفي نفوس شعوبكم المؤمنة رغم طغيان مظاهر الفساد والضعيف لا يظل ضعيفاً طول حياتهوالقوي لا تدوم قوته أبد الآبدين يقول تعالى :(وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَىالَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُالْوَارِثِينَ ، وَنُمَكِّنَ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ).
“Jangan kalian berputus asa kerana berputus asa itu bukanakhlak kaum muslimin. Hakikat hari ini adalah mimpi-mimpi semalam dan mimpihari ini adalah hakikat yang akan berlaku esok. Masih tetap ada lagi waktu dananasir-anasir yang baik masih utuh dan kuat dalam jiwa-jiwa bangsa para mukminsekalipun kerosakan bermaharajalela. Yang lemah tidak akan selama-lamanyamenjadi lemah sepanjang hidupnya, sebaliknya yang kuat tidak akanselama-lamanya kuat sepanjang hidupnya. Allah berfirman yang bermaksud:
“Dan Kami (Allah SWT) mahu mengurniakan (kekuatan) kepadaorang-orang yang lemah di muka bumi ini dan Kami akan jadikan mereka pemimpindan pewaris kepimpinan serta Kami akan menguatkan kekuasaan mereka di atas mukabumi ini”.

5.  Bergembiralah dan bersabarlah…. Sesungguhnyabersama kesusahan itu adanya kesenangan dan bahawa kemenangan itu mengiringi bersama kesabaran. Allah berfirman:
فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ، إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا(الشرح 5 – 6 )
Cuba perhatikan bahawa Allah telah menyebutkan di dalam ayat di atas secara‘bersama’ (المعية), Allah tidak menyebutnya secara ‘kemudian selepasitu’ (التبعية). Ia memberi ketenangan kepada hati kitabahawa kemenangan itu sebenarnya dekat dan bahawa kesenangan itu datang bersamakesusahan. Maka bergembiralah kalian semua dengan kemenangan yang amat dekatkerana waktu malam yang pekat hitamnya ialah sejurus sebelum masuknya waktufajar. Allah SWT merahmati penyair yang berkata:
إذا ضاقت بك الدنيا         ففكر في:(ألم نشرح)
          فـعسر بـينيسرين          تأمَّـــــــــل فيهما تفــــــــرح .

“Apabila kamu rasa sempitnya dunia, maka fikirkanlah pada  ألم نشرح,
Maka kesusahan itu sebenarnya berada di antara duakesenangan,
Renung-renungkanlah pada kedua-duanya itu, nescaya kamu akanrasa gembira….”

6.  Bergembiralah dan laksanakanlah dakwah ini…Kita semua adalah pembawa risalah. Kita adalah rijal pembawa dakwahyang berkesinambungan. Medan dan bidang dakwah ini pelbagai; di antaranya adalah politik.Maka sebarkanlah dakwah kamu ini di kalangan manusia. Sebarkanlah kebaikan dankelebihan dakwah ini ke segenap lapisan masyarakat. Jangan kalian terkesandengan peristiwa-peristiwa yang mendatang ini. Sebarkanlah dakwah kalian dikalangan manusia di kampung, bandar, taman, masjid, sekolah, universiti dankelab-kelab (persatuan). Kita adalah duah (pendakwah) kepada Allah dan kitamembawa kebaikan untuk manusia. Allah SWT berfirman:
وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلا مِمَّنْ دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَصَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ * وَلا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلاالسَّيِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَوَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ * وَمَا يُلَقَّاهَا إِلاالَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ (فصلت 33 – 35) .
Maksudnya: “Dan siapakah yang  lebih baik perkataannyadaripada orang yang menyeru kepada Allah dan mengerjakan kebajikan danberkata,’Sunguh, aku termasuk orang muslim (yang berserah diri)?’ (33) Dantidaklah sama kebaikan dengan kejahatan. Tolaklah (kejahatan itu) dengan carayang lebih baik, sehingga orang yang ada rasa permusuhan antara kamu dan diaakan seperti teman yang setia. (34) Dan (sifat-sifat yang baik itu) tidak akandianugerahkan kecuali kepada orang-orang yang sabar dan tidak dianugerahkankecuali kepada orang-orang yang mempunyai keuntungan yang besar. (35)”

7.  Bergembiralah dan hendaklah kalian mengambil perhatian di sepanjang jalan tarbiyah ini… Maka medan pembinaan dantarbiyah sentiasa menunggu kalian kerana sebagaimana kalian mengetahui bahawa “Tarbiyahdan Takwin merupakan jalan kita menuju kejayaan”. Maka hendaklah kalian semuamengambil berat soal-soal yang berkaitan dengan program-program tarbiyah sertapelbagai wasilahnya kerana ia adalah asas pembinaan individu dan rumah tangga.Ia juga adalah titik bermulanya ke arah pembinaan masyarakat dan daulah. AllahSWT merahmati Imam Syahid Hasan Al-Banna ketika beliau berkata:
كونوا أنفسكم تتكون بكم أمتكم
“Bentuklah jiwa-jiwa kalian, nescaya akan terbentuklah dengankalian ummah kalian”.

Ayuh-lah wahai ikhwan yang dikasihi… marilah sama-sama kitaberusaha memantapkan tarbiyah…

8.  Akhir sekali…. Yakinlah dengan Tuhan kalian,Dia-lah Allah yang sentiasa meliputi pengetahuan-Nya terhadap apa yang kalianlakukan. Sentiasalah melakukan ketaatan dan jadilah kalian semua rabbaniyyin.Kemudian yakinlah dengan jalan dakwah, kepimpinan dan manhaj kalian.Peliharalah ukhuwah kalian kerana ia adalah rahsia kekuatan dan asaskegemilangan. Kemudian teruskan bekerja dan jangan kalian berputus-asa. Tunggulahkelapangan dan kesenangan yang akan Allah kurniakan dalam masa terdekatdaripada hamba-hamba-Nya yang baik. Allah berfirman:
...وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ ،بِنَصْرِ اللَّهِ يَنْصُرُ مَنْ يَشَاءُ وَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ ، وَعْدَ اللَّهِلَا يُخْلِفُ اللَّهُ وَعْدَهُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُون (الروم4 : 6 ).
Maksudnya: "...Dan pada hari (kemenangan bangsa Romawi) itu bergembiralah orang-orang yang beriman (4), kerana pertolongan Allah. Dia menolong siapa yang Dia kehendaki. Dia Maha Perkasa, Maha Penyayang. (5) (Itulah) janji Allah. Allah tidak akan menyalahi janji-Nya, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui. (6)

وآخردعوانا أن الحمد لله رب العالمين
أخوكم /محمد حامد عليوة                                                                     
8/5/2013

1 comment:

Anonymous said...

Ya Allah, sangat mesusuk dalam hati apa yg dipesan. sangat mengingatkan kita kepada besarnya keyakinan kepada Allah terhadap setiap janji2Nya.. Subhanallah!

Ya Allah, kuatkanlah hati kami dan tetapkanlah kami untuk terus bersungguh melaksanakan usaha memperbaiki diri dan menyeru orang lain dgn hati yg ikhlas. maafkanlah kami atas setiap kelemahan kami dalam menegakkan syariat islamiyah dlm diri kami seterusnya sehingga tersebar di muka bumi ini.

Alhamdulillah 'ala kulli haal, wa astaghfirullah 'ala kulli zanbi..