Wednesday, April 10, 2013

Kita Sebenarnya Menunai Tanggungjawab!!Dakwah ini (termasuk gerakerja politik) bukannya kegiatan sampingan untuk satu kesukaan atau untuk mencari kekayaan, akan tetapi ia adalah tanggungjawab dan amanah. Amanah yang menyebabkan pelaksananya letih kerananya. 

Amanah yang akan menyebabkan terkorbannya kerehatan, harta bahkan nyawa. Amanah yang akan mengheret insan ke lembah ujian dan tribulasi. Namun ia juga amanah yang menyebabkan insan itu merasai nikmat kelazatan IMAN. Amanah yang menyebabkan insan yang melaksanakannya bebas daripada ketakutan terhadap makhluk dan hanya takut kepada ALLAH SWT.

Firman ALLAH:


Maksudnya:

"Mereka yang menyampaikan risalah-risalah ALLAH serta mereka takut kepada-NYA dan mereka pula tidak takut kepada sesiapa pun selain ALLAH dan cukuplah ALLAH menjadi penghitung (segala perbuatan makhluk)." 

(Surah al-Ahzab, ayat 39)

Amanah ini akan dipersoalkan oleh ALLAH SWT bila kita mati kelak (dan mati berada dekat dengan kita).Tiada insan yang mampu berbohong pada hari itu melainkan mereka yang menunaikan tanggungjawab ini dengan bersungguh-sungguh. Hakikat ini telah kita pelajarinya sepanjang jalan dakwah yang telah kita lalui selama ini. 

Suka saya berkongsi di sini muhasabah seorang pencinta dakwah ini, semoga kita semua lebih bersemangat. 

Katanya: "Jangan bersedih ketika mendengar keputusan (kalah pilihanraya dsb), tetapi bersedihlah ketika sahabat-sahabatmu bertungkus lumus bekerja untuk memenangkan Islam dan untuk Islam, kita tidak sama-sama membantu..."

Semoga ALLAH SWT menyelamatkan kita semua daripada azab-NYA yang maha pedih.

akhukum,
UsTACZ

No comments: