Monday, April 29, 2013

Perkasakan Rabbaniyyah Menempuh Hari Mengundi 5 Mei 2013


Taujihat Terakhir JK Tarbiyah

الحمد لله تعالى القائل في كتابه العزيز: ﴿قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 
(162) لَا شَرِيكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ (163)﴾ (الأنعام)،

والصلاة والسلام على رسوله الأمين محمد بن عبد الله، سيد الداعين إلى الله على بصيرة، والمجاهدين فيه بإحسان.. وبعد...

Ikhwah dan akhawat sekalian,

Kita berada di ambang PRU13. PRU yang dikatakan sebagai ibu segala pilihanraya di tanahair kita sejak negara mencapai Kemerdekaan pada Ogos 1957.

Kepada Allah kita bermohon semoga pilihanraya kali ini menyebelahi Pakatan Rakyat (PR), kerana ia diyakini lebih membawa kemaslahatan kepada Islam, ummah dan dakwah yang berkat ini. Kita yakin sokongan dan kemenangan PR lebih mendatangkan ketenangan kepada jiwa dan hati kita insha Allah.

Hari mengundi akan tiba beberapa hari sahaja lagi (Ahad 5/5/2013). Justeru saya suka untuk mengingatkan para pimpinan di semua peringkat bagi memastikan anggota kita melaksanakan kewajipan-kewajipan berikut:1.    Semua anggota diminta berpuasa pada hari Khamis 2/5/2013, dengan niat bertaqarrub kepada Allah melalui ketaatan ini, demi membantu memenangkan kebenaran dan calonnya dalam pilihanraya ini. Peruntukkan masa 15 minit sebelum azan maghrib dengan doa untuk kemaslahatan dakwah dan calonnya supaya Allah SWT memberi taufiq dan membantu mereka, sama ada secara individu atau jama’i di daerah atau dalam kelompok mengikut kesesuaian. Di dalam hadis Nabi SAW bersabda:

ثلاثة لا تُرَدّ دَعوتهم - وذَكَر منهم - : الصائم حَـتَّى يُفْطِر . رواه الإمام أحمد والترمذي وابن ماجه وابن خزيمة وابن حبان
“Tiga golongan yang doa mereka tidak ditolak -Nabi SAW sebut antaranya- orang yang berpuasa sehingga dia berbuka”.

Di dalam hadis yang lain, Nabi SAW bersabda:

إِنَّ لِلصَّائِمِ عِنْدَ فِطْرِهِ لَدَعْوَةً مَا تُرَدُّ . رواه ابن ماجه  
“Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa itu ada masa yang doanya tidak akan ditolak, iaitu ketika berbuka”.

Ia membawa maksud bahawa berpuasa adalah salah satu sebab doa dimustajabkan Allah SWT.


2.    Semua anggota diminta untuk berada di masjid sebelum dan selepas fajar hari Sabtu 4/5/2013 sehingga naiknya matahari dengan niat iktikaf dan menghidupkan sunnah Nabi SAW. Rebutlah peluang keemasan tersebut untuk bertilawah al-Quran, berwirid, berzikir kepada Allah SWT kemudian disudahi dengan solat Dhuha selepas naiknya matahari beserta doa yang panjang dengan penuh khusyu’ untuk kemenangan ikhwah dan akhawat yang menjadi calon.

3.    Sebelum solat fajar (subuh) hari mengundi, iaitu hari Ahad 5/5/2013, hendaklah setiap ikhwah dan akhawat berusaha membangunkan ahli keluarga masing-masing sejam sebelum masuknya waktu fajar, kemudian dirikanlah 2 raka’at solat (qiamullail), diikuti dengan solat witir, kemudian bertawajjuh kepada Allah SWT dengan doa di waktu sahur khusus untuk ikhwah dan akahwat kita yang bertanding. Lakukanlah ia sehingga azan fajar dikumandangkan. Di dalam hadis yang telah diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA bahawa Nabi SAW bersabda:

ينزل ربنا تبارك وتعالى كل ليلة إلى السماء الدنيا حين يبقى ثلث الليل الآخر يقول: من يدعوني فأستجيب له، من يسألني فأعطيه، من يستغفرني فأغفر له» ، هذا لفظ البخاري في باب الدعاء والصلاة من آخر الليل.
“Tuhan kita Tabaraka Wata’ala sentiasa turun pada setiap malam ke langit dunia ketika malam berbaki sepertiganya, lalu Allah SWT berfirman: “Siapa yang berdoa kepada-Ku, nescaya Aku akan perkenankan baginya, siapa yang meminta daripada-Ku, nescaya Aku memberi apa yang diminta, siapa yang meminta ampun kepada-Ku, nescaya Aku ampunkan dosanya”.
Insha Allah Azzawajalla fajar dakwah akan menyingsing selepas fajar 
menjelang dan setelah matahari naik….. Firman Allah;(سورة إبراهيم: 20)
“Yang demikian itu, tidak menjadi kesukaran bagi Allah SWT 
melakukannya”….

Akhukum,
Ustaz Haji Tajul Arifin bin Che Zakaria (UsTACZ),
Pengerusi JK Tarbiyah Pusat

No comments: