Tuesday, April 30, 2013

Islam Agama Fitrah, Ia Mudah Difahami....

Assalamualaikum,Hari ini tanggal 1 Mei, semua bercuti meraikan Hari Pekerja. Mereka golongan yang bekerja untuk kemakmuran dan kemajuan negara sejak sekian lama. Semoga kita semua menjadi pekerja yang komited melaksanakan amanah dengan jujur. Sesungguhnya Allah tidak bertanya tentang hasil, tetapi DIA akan tanya kita tentang kerja yang kita lakasanakan, amanahkah kita dan jujurkah kita dalam melaksanakan kerja tersebut.

Pagi tadi sempat saya berkuliah subuh di Surau dalam kawasan SMKPP 11(2), Presint 11, Putrajaya. Tidak ramai makmum yang ke surau pagi ini, barangkali kerana cuti, ramai yang keluar bercuti mencari kelainan di luar dari Putrajaya yang tenang. Ketenangan Putrajaya sedikit tercalar dan ramai yang mula sangsi tentang kesejahteraan di sini setelah berlaku insiden Timbalan Pengarah Kastam ditembak mati minggu lepas.

Dalam kuliah ringkas saya pagi tadi, saya menyentuh tajuk simple, iaitu 'Islam Agama Fitrah, Ia Mudah Difahami'. Istilah yang lebih tepat untuk digunakan untuk non-muslim yang masuk Islam ialah 'revert', ia lebih mesra..... kembali kepada fitrah, bukan 'convert' ....berpindah atau bertukar agama.

Kenapa Islam ini mudah difahami? Kerana Islam adalah agama fitrah. Ia tidak bertentangan dengan undang-undang semulajadi (sunnatullah) yang Allah tetapkan. Justeru ramai orang di barat sekarang revert kepada Islam. Pendakwah juga tidak sukar untuk menerangkan Islam kepada non-muslim kerana simple-nya Islam ini. Saya teringat sebuah buku lama yang ditulis oleh Abul A'la Maududi bertajuk Asas-Asas Islam. Di dalam buku tersebut beliau menerangkan Islam secara simple. Approach beliau berdakwah menarik minat ramai orang kepada Islam termasuk Maryam Jamilah yang terkenal itu.

Jom kita war-warkan Islam ini ke seluruh dunia. Islam agama yang bersifat universal (sejagat). Ia bukan untuk orang arab atau bangsa-bangsa tertentu, bahkan Rasulullah SAW diutus ke dunia ini sebagai 'rahmat' ke sekalian alam.....

Semoga pagi yang barakah ini membawa kesejahteraan kepada kita semua. Hari ini tanggal 1 Mei, empat hari lagi kita semua akan mengundi pada tanggal 5/5/2013, ia mungkin pilihanraya paling sengit dalam sejarah Malaysia sejak merdeka. Jangan tersalah pilih, nanti anda juga yang akan menyesal.

Selamat mengundi PRU13...

Wassalam.....

No comments: